Póló nyomtatás típusainak bemutatása

Póló nyomtatás típusainak bemutatása

Több féle póló nyomtatási technológia létezik de mégis melyik a legjobb? Ebben a rövid cikkben bemutatjuk nektek az összes póló nyomtatás típusát és azt is eláruljuk, hogy mi melyikkel dolgozunk.

2022.06.24 14:39 Bandi Betyár
Bandi Betyár

Több emailt is szoktunk kapni, hogy mi milyen módszerrel végezzük a pólók nyomtatását mivel már rendeltek több helyről is de pár mosás után elkoptak sőt akár már az első viselésnél a minta repedezni kezdett. Éppen ezért gondoltunk, hogy megírjuk ezt a cikket amiben bemutatjuk a póló nyomtatás típusait egy kis szakmai betekintést adva ezzel.

Milyen módszerek léteznek?

  • Flex és Flock fólia (fóliázás, hőpréssel)
  • Transzfernyomás (tintasugaras vagy lézeres nyomtatóval)
  • Szita nyomás
  • Szublimációs eljárás (ajándéktárgyak királya)
  • és Digitális textil nyomtatás.

Röviden a módszerekről, előnyök és hátrányok

Transzfernyomás

Ez a módszer nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, de még így is a leggyengébbnek számít a felsoroltak közül. Ennél a módszernél először egy úgynevezett transzferpapírra nyomtatunk a digitális nyomtatónkkal, amely lehet lézeres vagy tintasugaras nyomtató is, majd ezután a megfelelő hőpréssel a pólóra applikáljuk a trapszferpapírra nyomtatott mintát. Tintasugaras esetén a grafikát körbe kell vágni plotterrel vagy ollóval, lézeres technológia esetén, háttér nélküli grafikákat kapunk, sőt fehér toneres nyomtatókkal a fehér színt is meg lehet oldani. Mi nem készítünk pólókat ilyen módszerrel!

Előnye: Alacsony költség, könnyen indítható vele biznisz, komolyabb szakértelmet nem igényel, olcsóbb végtermék

Hátránya: Leggyengébb minőség a póló nyomtatási típusok között, minta töredezés elkerülhetetlen, gyenge mosásállóság.


Flex és Flock fólia

Fóliázásos eljárás, leginkább mezeknél alkalmazzák, majd préselik a pólóra hőpréssel. Pamut mellett poliészterren is használható. Mi nem készítünk pólókat ilyen módszerrel! De több magyar cég is foglalkozik kifejezetten ezzel a póló nyomtatási típussal.

Előnye: Nagyon tartós, mezekre kiváló

Hátránya: Egy szín vihető fel egyszerre, bonyolult grafikák nem megoldhatóak, a mintákat vágókéssel kell kivágni


Szublimációs eljárás

Nagyszerű eljárás ha ajándéktárgyakról van szó, mint például bögrék, kulacsok, baseball sapkák illetve olyan pólóra, ami kizárólag poliészter. Ennél az eljárásnál is először nyomtatóval kinyomtatásra kerül a minta a megfelelő szublimációs festékkel és hőpréssel kerül rá az adott termékre. A bögrék és egyéb termékek egy speciális bevonattal rendelkeznek, amik alkalmassá teszik a festék felvételére, a nyomtatható felületük minden esetben fehér, vagy világos színű. Ajándéktárgyainkat ezzel a nyomtatási technológiával készítjük!

Előnye: Bonyolult minták is nyomtathatók, kiváló minőséget biztosít ajándéktárgyakon

Hátránya: Kizárólag poliészter pólókon használható, szinte senki nem rendel poliészter pólókat :D 


Szitanyomás

Legrégebbi és legismertebb póló nyomási technológia, nagy előnye, hogy nagy darab számban verhetetlen és hozzáértő kezekben kiváló grafikák készülnek ezzel a módszerrel. Több hátránya is van de akkor is az egyik legkiválóbb technológia! Mi ezzel a nyomási technológiával nem készítünk termékeket!

Előnye: Nagy darab számú rendelések, élénk színek, tartós viselet

Hátránya: Kisebb darab számú rendeléseknél nem éri meg (szita elkészítése, előkészületek stb. miatt), több szín felvitele maceráns, nehezn megoldható színátmenet. 

Legősibb, legismertebb póló nyomási technológia, nagy előnye, hogy nagy darab számban verhetetlen, hozzáértő kézben kiváló grafikák készülnek vele. Hátránya, hogy pár db-nál nem éri meg, nagyobb darabszám rendelése szükséges (szita elkészítése, előkészületek miatt), ill. több szín felvitele macerás, bonyolult színátmenet nehezen megoldható, ettől függetlenül az egyik legkiválóbb technológia.


Digitális póló és textil nyomtatás

Szerintünk a legkorszerűbb eljárás jelenleg a piacon, ami rengeteget fejlődött az elmúlt években. Ennél a nyomtatási technológiánál a pólót egy nyomtató gépbe helyezzük, amelyre egy szoftveren keresztül elkészítve az adott mintát kerül rá közvetlenül a vízbázisú póló nyomó tinta az anyagra. Színes pólóknál előbb előkezelni kell a pólót, majd azt követően kerül rá a színes réteg. Tehát nem matrica, nem fólia hanem ezernyi szín és kiváló minőség 1 darabtól! Mi ezzel a nyomtatási technológiával dolgozunk és a Kornit® és Polyprint® típusú nyomtatókat használjuk!

Előnye: Már 1db-nál is jó áron lehet készíteni pólót, perceken belül elkészül egy póló, bármilyen szín és grafika megoldható, közvetlenül az anyagba nyomtat ezzel garantálva a tartós kopás mentes viselést, kiváló mosásállóság

Hátránya: Talán, hogy a színes pólókat nyomtatás előtt előkezelni kell de csak a lustaság beszél belőlünk. :D 


Most már, hogy ismered az összes póló nyomtatási technológiát és módszert így most már könnyen tudsz választani, hogy melyikkel szeretnél készítetni pólókat és ajándéktárgyakat vagy esetleg dolgozni vele. Amint látod mi a legkorszerűbb és legjobb technológiával dolgozzunk mivel számunkra első a minőség és így büszkén tudjuk átadni a vásáróinknak készített termékeket. 

 

Nézzkörül a webáruházunkba most!